Kruche ciastka
2 kostki masła, ? szklanki cukru, 4 jajka, 2 żółtka, 8 łyżek mleka, kawałek laski wanilii, kawałek skórki cytrynowej, 1 kg (niepełny) mąki; do posmarowania: 1 jajko; do posypania: cukier, siekane migdały
Połączyć wszystkie składniki, najpierw siekając mąkę z tłuszczem, a następnie, po dodaniu wszystkich pozostałych produktów, wyrobić ciasto. Wałkować na grubość ok. ? cm i po posmarowaniu rozbitym jajkiem posypywać siekanymi migdałami oraz cukrem. Piec w piekarniku około 10-12 minut na złoto w temperaturze 170-180°C.
Komentarze
Świetny przepis, ale lepszy z bitą śmietaną, gdyż mak uzyskuje konsystencję puszystego kremu; ja dodaję więcej bakalii: soczystą skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, drobne orzechy. Ostatnio robiłam wersję szybszą – bez łamańców za to w gotowych kruchych babeczkach i pokropione kaimakiem lub czekoladą. Moja rodzina uwielbia łamańce z makiem:)
Brawo,wynika z komentarza Pani,że dobre można ulepszyć.Skorzystamy z podpowiedzi,szczególnie podobają nam się babeczki z makiem.Dziękujemy!