Kotlety schabowe w sosie pomidorowym

4 schabowe kotlety z kostką, łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy, sól, pieprz.
Na sos: ? szklanki rosołu drobiowego z kostki, łyżeczka do kawy suszonego tymianku lub łyżeczka do herbaty posiekanego świeżego, szklanka śmietany18%, łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżka francuskiej musztardy, duży posiekany pomidor, łyżka siekanej zielonej pietruszki.

1. Kotlety lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać masło z olejem lub oliwą i obsmażyć z obu stron kotlety, po 3 minuty z każdej. Odłożyć mięso ,wylać tłuszcz z patelni.
3. Do patelni wlać rosół, dodać tymianek, doprowadzić do wrzenia, po czym dodać śmietanę, przecier i gotować 2 minuty, po czym dodać kotlety i dalej gotować je 4 minuty.
4. Do sosu dodać musztardę, pomidor i zioła. Nie mieszać, lecz potrząsać ostrożnie patelnią, aby składniki się wymieszały. Doskonale smakuje z podsmażonymi ziemniakami.