Barszcz ukraiński
2 marchwie, pietruszka, cebula, ? włoskiej kapusty, por, 1/3 selera, 2 średnie buraki (mogą być gotowane), szklanka suchej drobnej fasoli, 5 ziemniaków, łyżka przecieru pomidorowego, szklanka śmietany (18%), 4-6 łyżek siekanego koperku, sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy do smaku, ? kg mięsa: cielęciny, wieprzowiny lub kurczaka (lub10 dag masła)
1. W przeddzień namoczyć fasolę w 4 szklankach wody, po czym ją ugotować.
2. Mięso umyć, zalać 3 szklankami wody i gotować wywar około 40 minut.
3. Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubszych otworach marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę.
4. Do startych warzyw dodać mięso wraz z wywarem i chwilę gotować. Jeśli zupa jest postna, dodać masło i wodę, dalej postępując tak samo.
5. Zetrzeć na tarce buraki i dodać do warzyw. Znów chwilę gotować.
6. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i dodać do warzyw z mięsem. Chwilę gotować.
7. Poszatkować kapustę i dodać do zupy.
8. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, dodać przecier pomidorowy i sok z cytryny. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem, dodać fasolkę wraz z płynem od jej gotowania. Wszystko razem gotować jeszcze 5 minut.
9. Do gotowej zupy dodać śmietanę i siekany koper. Mocno podgrzać, nie gotując.
Barszcz ukraiński jest zupą wyjątkowo smakowitą. Stanowić może cały obiad,
a odgrzany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej niż świeży. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wszystkie zupy ze śmietaną muszą być przechowywane w lodówce. Można też przechować zupę bez śmietany i doprawiać śmietaną przed podaniem.