Zgadnij co gotujemy (17)

Święty Mikołaj puka do naszych drzwi. Jednym przynosi rózgę, a innym wymarzone prezenty. 6 grudnia jednak go nie spotykamy, wpada bowiem nocą, a podarki zostawia albo na poduszce, albo w skarpetce, albo w bucie. Wszystko zależy od miejsca, w którym nas odwiedza. Tak jak obyczaj wizyt Mikołaja, tak i dania na naszych stołach różnią się w zależności od regionu, w którym mieszkamy. Dziś więc pytania o regionalne dania.

Z jakiego rejonu Polski pochodzą:

1 – cepeliny

2 – riwkacze

3 – karbinadel

Na odpowiedzi czekam jak zwykle pod internetowym adresem:

internet@polityka.com.pl.

Pierwsza prawidłowa odpowiedź będzie nagrodzona książką „Kuchnia polska na nowo odkryta”, wydaną przez firmę Prószyński i S-ka, z dedykacją i autografem autorki, czyli Barbary Adamczewskiej.