Bezglutenowy placek makowy

Puszka masy makowej, 30 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, dodatkowo jeszcze jedna łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i dodatkowo jeszcze jedna łyżka, 8 jaj, 2 szklanki cukru, łyżka octu, 3 łyżki mleka, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu

1. Podgrzać masę makową z połową porcji masła, gotować przez 15 minut przez cały czas mieszając. Ostudzić.
2. Do masy makowej dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać.
3. Ubić sztywną pianę z 4 białek, dodać do masy makowej starannie ale ostrożnie mieszając.
4. Przełożyć masę makową na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
5. Przygotować biszkopt: ubić sztywną pianę z 4 białek, pod koniec, stale ubijając dodać szklankę cukru, 4 żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet, starannie wymieszać.
6. Do masy jajecznej dodać lekko mieszając oba rodzaje mąki, wylać na podpieczony mak i wstawić znów do piekarnika na kolejne 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
7. Zagotować miód, szklankę cukru, drugą połowę porcji masła, mleko oraz posiekane orzechy.
8. Ciasto wyłożyć formy przewracając je do góry dnem, tak, aby biszkoptowa część stanowiła spód, wierzch zaś mak. Wierzch posmarować masą miodowo-orzechową.