Mazurek kajmakowy

Na ciasto: kostka (20 dag) masła, półtorej szklanki mąki, pól szklanki cukru pudru, żółtko. 
Na kajmak: półtorej szklanki cukru pudru, kostka (20 dag) masła, 200 g mleka w proszku, połowa torebki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub łyżką cukru wanilinowego. 
Do przybrania: bakalie.

1. Przesiekać mąkę z masłem i cukrem pudrem, zagnieść dłońmi ciasto dodając żółtko. Uformować kulę i włoży ciasto w foliowym woreczku do lodówki na pół godziny.
2. schłodzonym ciastem wylepić dwie tortownice o średnicy ok. 25-30 cm. i z ciasta uformować także wyższe brzegi. Upiec na złoto w temperaturze200 st C. (Uwaga! ciasto piecze się około 10 minut).
3. Przygotować kajmak: rozpuścić masło, dodać mleko w proszku, cukier puder oraz cukier waniliowy i 3 łyżki wrzącej wody. Zmiksować dokładnie. Gdyby kajmak był za gęsty dolać jeszcze trochę wody.
4. Rozłożyć kajmak na upieczonych spodach, wyrównać nożem lub łopatką do tortów. Przybrać mazurki bakaliami.