Zabawa w pomidora

Zawdzięczamy je hiszpańskim żeglarzom, którzy po odkryciu Ameryki przywozili stamtąd wiele nowinek, o których z przyjemnością myślimy dziś, że są rdzennie europejskie. Otóż pomidory, podobnie jak i ziemniaki są z całą pewnością zyskiem dodatkowym wypraw do Indii Wschodnich. I to kto wie, czy nie równie cennym jak złote skarby.

Te pyszne w smaku jagody , jakimi są pomidory to cenny składnik wielu dań, trudno nam sobie wyobrazić dziś kuchnię włoska czy francuską bez pomidorów, a i polska kuchnia bez zupy pomidorowej byłaby znacznie uboższa.

Na szczęście nie musimy już dziś mówić za Jeremimi Przyborą „addio pomidory”, bo hodowane w szklarni, choć smak mają znacznie gorszy niż ogrodowe, jednak są w sklepach przez cały rok i znakomicie sprawdzają się w wielu potrawach.

Z pomidorów można robić wszystkie niemal rodzaje potraw od zup, sosów i dań głównych po pyszne konfitury o wyrafinowanym smaku.

Oto nasz pomysł na sierpniowy stół: zabawa w pomidora w różnych rolach.

Gazpacho

1 kg mięsistych pomidorów,1 ząbek czosnku,1mała czerwona cebula,
po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki,1 mały ogórek,2 łyżki octu winnego,4 łyżki oliwy z oliwek,1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, 3 łyżki startej suchej bułki, sól, pieprz. Kilka kostek lodu. Kilka trójkątnych grzanek z chleba tostowego podsmażonych na 2 łyżkach oliwy.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Papryki pokroić w kostkę, ogórka w paseczki. Pomidory i połowę przygotowanych warzyw włożyć wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą do malaksera, dodać wodę, tartą bułkę i ocet winny. Odstawić do lodówki.

Tuż przed podaniem ubić lekko ręcznym mikserem, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałe jarzyny, włożyć do wazy kostki lodu. Podawać z grzankami.

Pomidory z mozzarellą
Ok.30 dag mozzarelli,5 sporych mięsistych pomidorów,2 łyżeczki siekanej świeżej bazylii, winegret przygotowany z: 8 łyżek oliwy z pestek winogronowych,3 łyżek soku cytrynowego,1 ząbka czosnku,1/2 łyżeczki miodu,1/2 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu oraz szczypty ziół prowansalskich. Do przybrania czarne oliwki.

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przekładać mozzarellę pomidorami. Polać po wierzchu przygotowanym sosem, przybrać siekaną bazylią i oliwkami. Powinno postać około godziny. Jest to doskonałe danie kolacyjne lub przekąska.
Konfitura z zielonych pomidorów
1 kg zielonych pomidorów,3 i pół szklanki cukru, kawałek laski wanilii, skórka z 1 cytryny,1 mały olejek pomarańczowy,0,75 szklanki wody.

Pomidory pokroić w grube plastry, wycisnąć na ile się uda pestki.
Wkładać do wrzątku na łyżce cedzakowej i gotować każdą partię 1 minutę ,po czym wyjmować i układać na sicie, aby ociekły. Ugotować gęsty syrop z wody i cukru z dodatkiem wanilii, dodać na koniec olejek pomarańczowy i skórkę z cytryny. Do wrzącego włożyć plastry pomidorów. Smażyć powoli, często potrząsając rondlem, aby owoce nie przywarły do dna. Kiedy plastry pomidorów staną się zupełnie przezroczyste włożyć je do wyparzonych słoików. Zalewać gorącym syropem, zakręcać słoiki.

Konfitura z czerwonych pomidorów

1/2 kg małych, jędrnych pomidorów,1 kg cukru,2 szklanki wody,1/4 szklanki rumu,1 cytryna.

Pomidory poprzekrawać na połówki, usunąć ziarna i ciecz, polać pozostały miąższ rumem, odstawić na co najmniej 12 godzin. Ugotować gęsty syrop z cukru, wody, dodać pomidory wraz z rumem, gotować powoli ,aż syrop zgęstnieje, pod koniec dodać sok z cytryny. Ostudzone wkładać do słoika wyparzonego lub wypieczonego w piekarniku.