Szarlotka bez pieczenia
1 kg jabłek (najlepiej renet), 1,5 szklanki wody, 2 łyżki cukru, łyżka cynamonu, 20 dag biszkoptów, szklanka śmietany kremówki (30%) doskonale oziębionej, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka kakao do posypania.
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i poszatkować możliwie drobno, podlać wodą, ugotować. Odcedzić nadmiar wody a jabłka zmiksować, dodać w razie potrzeby cukru, ale pamiętając o tym, że dodatek stanowi słodka bita śmietana.
2. Biszkopty ułożyć na dnie szklanej salaterki, na nich rozłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
3. Ubić oziębioną śmietanę, dodając pod koniec po trochu cukier-puder i cukier waniliowy. Rozłożyć bitą śmietanę na jabłkach, posypać łyżką kakao.