Kalmary faszerowane cielęciną
4 ząbki czosnku, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, listki mięty, 30 dag chudej cielęciny, 2 łyżki tartej bułki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 4 ? 6 tuszek kalmarów lub 80 dag mątw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z cytryny
1. Zagotować w garnku posoloną wodę z 3 ząbkami czosnku, połową natki pietruszki i listków mięty. W tym wywarze gotować cielęcinę przez 40 min.
2. Zmielić mięso z tartą bułką, doprawić solą i pieprzem, mocno skropić oliwą.
3. Kalmary umyć, posypać solą i pieprzem, napełnić mięsnym farszem i obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką.
4. W dużym garnku poddusić na oliwie resztę natki i czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Włożyć faszerowane mięczaki, zalać sosem pomidorowym, przykryć i gotować do miękkości na małym ogniu przez kwadrans.