Kacze udka z wiśniami
4 kacze udka, 20 dag mrożonych wiśni, szklanka czerwonego wytrawnego wina, łyżka suszonego majeranku, łyżeczka suszonego tymianku, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, 3 goździki, sól
1. Wymieszać majeranek i tymianek z oliwą, odrobiną soli i cukrem. Natrzeć marynatą udka i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
2. Następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać winem i piec około 50 minut, często polewając wytworzonym sosem.
3. Wsypać wiśnie, goździki i piec jeszcze 30 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze
Panie Piotrze,
Piec w ilu stopniach i czy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia? Pytam bo właśnie piekę i nie jestem pewien
Ryszard
Panie Ryszardzie, przepraszam za spóźnioną odpowiedź ale starałem się zareagować wczoraj lecz komputer czyli nieludzka maszyna uniemożliwiał kontakt.
Piec kacze udka należy w 170 st. C, a w drugiej fazie czyli już z wisniami w 180 st. C. I oczywiście bez przykrycia. Mam nadzieję, że się udało i bez podpowiedzi.
Smacznego!