Tarta czekoladowa
25 dag gotowego ciasta francuskiego, 25 dag gorzkiej czekolady,10 dag masła, łyżeczka cynamonu, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 5 bananów, 1/2 szklanki orzechów włoskich
1. Ciastem francuskim wyłożyć dno i boki formy do pieczenia tart, nakłuć dno widelcem i podpiec tartę w temperaturze 200 st. C około 20 minut.
2. W garnuszku umieszczonym w większym naczyniu z wrzącą wodą stopić czekoladę połamaną na drobne kawałki, dodać łyżkę wody i cynamon, odstawić do lekkiego wystudzenia.
3. Dodać do stopionej czekolady żółtka, cukier i dokładnie utrzeć.
4. Na dnie podpieczonego ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany, zalać je masą czekoladową, na wierzchu ułożyć połówki orzechów.
5. W nagrzanym do 170 st. C piekarniku piec tartę 10 minut.