Muszle z nadzieniem serowym
20 sztuk makaronowych muszli, 2 pory z duża białą częścia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 25 dag kremowego tłustego twarogu, 2 żółtka, 4 łyżki startego żółtego sera, 10 plasterków chudego wędzonego boczku, sól, pieprz
1. Muszle ugotować na wpół miękko, osączyć.
2. Białe części umytych porów poszatkować cieniutko, podsmażyć na oliwie, dodać siekaną zieloną pietruszkę, ostudzić.
3. Ser kremowy utrzeć z żółtkami, dodać ser żółty, podduszone pory, sól, pieprz do smaku.
4. Do każdej muszli nałożyć utarty ser, muszle ułożyć w naczyniu do zapiekania.
5. Boczek pokroić w cienkie paski i posypać po wierzchu muszle.
6. Nagrzać piekarnik do 190 st. C i zapiekać muszle 25 minut.