Sernik puszysty
40 dag tłustego twarogu, 4 jajka, pół szklanki cukru, masło, sól, cynamon, otarta skórka z cytryny, rodzynki, smażona w cukrze skórka z pomarańczy, likier morelowy
1. Zmielić trzykrotnie twaróg przez sitko z drobnymi dziurkami.
2. Rozbełtać w miseczce trzy żółtka plus jedno całe jajko.
3. Zmielony ser rozetrzeć w glinianej misce kopystką z jajami, cukrem, połową łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczką skórki startej z cytryny, szczyptą soli.
4. Smażoną skórkę pomarańczową i rodzynki skropić likierem morelowym i dodać do serowej masy.
5. Z białek ubić sztywna pianę i ostrożnie połączyć z serem.
6. Posmarować tortownicę masłem. Włożyć masę serową z bakaliami. Nożem wyrównać wierzch i piec 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Komentarze
Witam,
Za kilka tygodni organizuję przyjęcie na 10 osób. Będą przystawki, zupa- soljanka, a na drugie pielmieni. Na deser chciałabym podać tort (to spotkanie z okazji okrągłych urodzin) ale muszę powiedzieć że mam problem z pomysłem na zwieńczenie posiłku. Chciałabym aby było to coś niezbyt ciężkiego (raczej nie maślany krem)i z dodatkiem owoców (malin, jeżyn, brzoskwiń z puszki…). Myślałam o czymś w rodzaju serowego tortu lub mogącego pełnić funkcję ciasta urodzinowego sernika. Jeżeli mieli by państwo jakiś pomysł albo i przepis będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Jest w witrynie przepis na zimny sernik z truskawkami. Myślę, że spełnia warunki postawionę w Pani wpisie. Ale na wszelki wypadek dodam jeszcze mój ulubiony tort z kwaśną konfiturą z moreli. Smacznego!
Tort morelowy
NA ciasto:25 dag (1,5 szklanki ) mąki, 170 g masła 10 dag siekanych obieranych migdałów, pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, ew. zapach np. wanilia
Krem: pół słoiczka dobrej ale kwaskowej marmolady morelowej (od biedy można ją zastąpić powidłami śliwkowymi), 4 białka, pół szklanki cukru pudru, Na lukier: pół szklanki cukru pudru, ćwierć słoiczka powideł lub marmolady morelowej, łyżka soku cytrynowego.
Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem i masłem, dodać migdały oraz żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować 5 jednakowych placków (tortownica o średnicy 22-25 cm). Kolejno upiec na złocisto.
Krem: Ubić sztywną pianę z białek pod koniec dodając cukier i zmiksowaną marmoladę. Przekładać nią placki.
Lukier: Utrzeć składniki lukru i rozsmarować go na wierzchu tortu.
Tort powinien postać w lodówce lub chłodnym miejscu co najmniej 4 dni.