Gulasz curry z kurczaka
Podwójna pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, 3 łyżki oliwy z oliwek, szklanka startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, kostka rosołu cielęcego, strąk czerwonej papryki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki jogurtu naturalnego i łyżeczka mąki, 2 łyżki cukru (lub więcej według smaku), łyżeczka przyprawy curry, spora szczypta suszonego oregano lub łyżka posiekanego świeżego, szczypta suszonej lub łyżka posiekanej świeżej bazylii, pieprz, sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę o boku 3 – 4 centymetry, obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka. Posypać curry oraz lekko posolić.
2. Pokroić w kostkę strąk czerwonej papryki, pieczarki w plasterki i włożyć do garnka z mięsem.
3. W 3 szklankach wody rozpuścić kostkę rosołu cielęcego, wlać do garnka z mięsem. Gotować 15 minut.
4. Do podgotowanego mięsa dodać bazylię, oregano, mieloną czerwoną paprykę, koncentrat pomidorowy, cukier i gotować 10 – 15 minut.
5. Wymieszać jogurt z mąką i dodać do potrawy, raz zgotować.
6. Potrawę posypać tartym serem i podawać z ryżem lub świeżą bułką.