Ciasteczka rodzynkowe po włosku
2 szklanki mąki, 20 dag schłodzonego masła, 2 jaja, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki rodzynek, 3 łyżki mocnego alkoholu, np. winiaku, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru.
1. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Odstawić co najmniej na godzinę.
2. Make przesiekać z masłem, dodać proszek do pieczenia wraz z cukrem i jajami, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Szybko zagnieść ciasto.
3. Rodzynki odsączyć z alkoholu i dodać do ciasta jeszcze raz je zagniatając, po czym zawinąć w folie i w chłodnym miejscu przechować je co najmniej godzinę.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do wypieków układać formowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
5. Piec w temperaturze 180 st C mniej więcej 15 minut, posypać cukrrem pudrem.