Kurczak myśliwego
4 – 6 udek z kurczaka, 30 dag pieczarek, 2 mięsiste pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki rosołu drobiowego z kostki, 2 dymki wraz ze szczypiorem, 3 łyżki maki, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, ćwierć szklanki białego wina, 4 – 5 łyżek siekanej zielonej pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz.
1. Udka umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem i solą. Odłożyć na pół godziny.
2. Rozgrzać oliwę lub olej i podsmażyć na nim udka z obu stron. Mięso wyjąć i odłożyć.
3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażyć obraną i posiekaną dymkę oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki.
4. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i drobno posiekać. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z rosołem i winem oraz z mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować razem kilka minut.
5. Do sosu dodać odłożone udka i wszystko razem dusić jeszcze 15 minut. W czasie duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Podawać potrawę z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, posypaną siekaną zieloną pietruszką.