Sałatka z rzodkiewki i pomarańczy
Pęczek rzodkiewek, 2 duże pomarańcze, pół czerwonej cebuli, 3 łyżki oliwek bez pestek (najlepiej czarnych, ale mogą też być zielone), łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Na sos: łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 6 łyżek dobrego oleju, najlepszy jest olej z pestek winogron, do smaku sól, cukier i pieprz.
1. Obrać pomarańcze, usunąć także starannie białą część skórki, pokroić owoce na cienkie półplasterki.
2. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Wymieszać wszystkie składniki sosu w słoiku z zakrętką.
5. Wymieszać pomarańcze, cebulę i rzodkiewki oraz oliwki, doprawić sosem, wymieszać sałatkę, posypać po wierzchu siekana zielona pietruszką.