Legumina chlebowa
4 – 6 kromek ususzonego razowego chleba, 5 jaj, 5 łyżek cukru, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, dwa goździki, 2 łyżki masła, łyżeczka tartej bułki. Jako dodatek szklanka bitej śmietany lub jogurtu naturalnego wymieszanego z cukrem według gustu.
1. Ususzony razowy chleb pokruszyć i zemleć w maszynce do mięsa lub utłuc w moździerzu, ew. przesiać przez durszlak, aby zatrzymać grubsze kawałki.
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mielony chleb, cynamon i goździki, dodać łyżkę stopionego masła, wymieszać.
3. Ubić z białek sztywną pianę i wymieszać delikatnie z chlebowo ?żółtkową masą.
4. Wysmarować formę (na przykład tortownicę) pozostałą łyżką masła, wysypać tartą bułką, przełożyć do formy leguminę i piec około 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 st C.
5. Kroić jak tort, osobno podać bitą śmietanę lub wymieszany z cukrem jogurt.