Zgadnij co gotujemy?(73)

I znowu trochę rozrywki. I tym razem nagrodą za prawidłowe rozwiązanie quizu będzie książka z cyklu Encyklopedia Gotowania wydana przez oficynę Prószyński i S-ka. Będą to „Drugie dania” autorstwa Barbary Adamczewskiej. Jak zwykle książka będzie opatrzona autografem autorki i dedykacją z moimi życzeniami.

Dziś sięgniemy do czasów dawnej Rzeczpospolitej gdy Polska była mocarstwem i żyło w niej wiele narodów, może nie zawsze do końca zgodnie ale choć przy stole spokojnie. Z tamtej epoki zostało w polskiej kuchni na pamiątkę dobrych czasów parę potraw. Poszperajcie po encyklopediach i starych książkach i powiedzcie co kryje się pod tymi nazwami.

1. Co to jest szupienia?
2. Co to są syczeniki?
3. Co to jest kreplach?

Odpowiedzi należy wysyłać na adres: internet@polityka.com.pl No to do dzieła!

Nie zwlekajcie z odpowiedzią. Książka czeka na wysyłkę.