Kaczka nadziewana figami

Kaczka wagi do 2 kg, gałązka świeżej szałwii lub pól łyżeczki suszonej, gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego, 20 dag suszonych fig, 4 ząbki czosnku, skórka z 2 limonek, 3 szklanki czerwonego (najtańszego) wina, 2 łyżki oleju, sól

1. Umyć kaczkę, oczyścić z pozostałości piórek, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Do wnętrza włożyć figi i rozmaryn oraz szałwię, spiąć metalowymi szpilkami do zrazów. Włożyć do foliowego worka dodając obrany czosnek, skórkę z limonek oraz wino. Włożyć na noc do lodówki.
2. Następnego dnia wyjąć worek z kaczką, wino przelać z do brytfanny. Kaczkę posolić, posmarować olejem.
3. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec około 90 minut, polewając sosem, czyli wlanym uprzednio do brytfanny winem.
4. Po upieczeniu pokroić kaczkę na porcje, sos przelać do rondelka i zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.