3.08.2006
czwartek

Alfabet moich ulubionych win

3 sierpnia 2006, czwartek,

Amarone della Valpolicella z Veneto (Włochy) – czerwone wytrawne, mocne, o bardzo intensywnym aromacie czerwonej porzeczki i leśnych jeżyn; wyczuwalny zapach wanilii z lekką nutką słodyczy, która bierze się stąd, że wino robione jest z winogron suszonych na słońcu. Doskonałe do wołowiny i dziczyzny oraz ostrych serów pleśniowych. Najlepsi producenci: Bolla, Bussola, Mazzi, Tedeschi.

Aglianico del Vulture z Basilicaty (Włochy) – czerwone wytrawne, o niezwykle intensywnym ciemnym kolorze, wymagające dekantacji, po otwarciu pachnące dymem i smołą; po dłuższym natlenianiu wyczuwalny smak jeżyn i czarnych jagód. Doskonałe do wędlin i czerwonego mięsa. Najlepsi producenci: d’Angelo, Paternoster, Bonifacio, Di Palma.

Barbaresco z Piemontu (Włochy).  To wino ma wielkiego i znanego konkurenta czyli barolo. Oba pochodzą ze szczepu nebbiolo. Barbaresco jest winem lżejszym niż jego słynniejszy i droższy kuzyn. Okres dojrzewania trwa około 3 lata. Większa część wina (ok. 65%) leżakuje w tradycyjnych, dębowych beczułkach, a reszta w znacznie  większych drewnianych zbiornikach. Starzenie wina w butelkach trwa przez okres jednego roku, podczas którego ciemne, ale przyjemne garbniki z dużych beczek łączą się ze słodkimi i pełnymi z małych beczułek. Barbaresco jest winem, w którym łatwo się zakochać. W smaku bowiem wyczuwa się owoce leśne z delikatnym odcieniem przypraw. Ulubiony producent: Olek Bondonio.

Brunello di Montalcino z Toskanii (Włochy) – czerwone wytrawne, bardzo mocne, z intensywnym garbnikiem, pachnące ziemią, wiśniami i korzeniami. Doskonałe do pieczonego dzikiego ptactwa i ostrych serów. Najlepsi producenci: Frescobaldi, Friggiali, Fuligni.

Bourgogne Chardonnay z Burgundii (Francja) – białe wytrawne, o wyczuwalnym smaku grejpfruta i brzoskwini, bardzo aromatyczne, o lekkim zapachu wanilii. Doskonałe do pieczonych lub duszonych kurcząt. Najlepszy producent: Jadot.

Cannonau z Sardynii (Włochy) – czerwone wytrawne, z aromatem korzeni, a czasem nawet asfaltu, o wyczuwalnym smaku czarnych jagód lub wiśni i ciemnoczerwonym kolorze. Doskonałe do wszelkich pasztetów i serów. Najlepsi producenci: Gabbas, Dettori, Contini.

Chateauneuf-du-Pape z Côtes du Rhône (Francja) – czerwone wytrawne, bardzo aromatyczne, z wyczuwalnym zapachem lawendy, pieprzu i wiśni. Doskonałe do pieczonej kaczki i mięs w słodkawych sosach. Najlepsi producenci: Pusseglio, Fortia, Bonneau.

Chateau Sainte-Marie Bordeaux Superieur z Entre deux Mers (Francja) – to wino z rodzinnej winnicy (Gilles et Stephane Dupuch), z serca regionu Bordeaux czyli Entre deux Mers. Mieszanka szczepów: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc starzona przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. W rezultacie powstaje wino głębokie o ciemnofioletowym kolorze oraz smaku czereśni lub czerwonych porzeczek. Mocno wyczuwalne taniny. Doskonałe do krotko pieczonej polędwicy i dziczyzny.

Chianti Classico z Toskanii (Włochy) – czerwone wytrawne, bardzo zróżnicowane: od łagodnego z dużą ilością taniny, o lekkim owocowym smaku wiśni aż po silnie korzenne z zapachem ziemi, skóry, a nawet smoły. Doskonałe do makaronów, np. spaghetti carbonara i spaghetti bolognese. Najlepsi producenci: Antinori, Ruffino, Bossio.

Gruner veltliner z Poysdorf (Austria) – białe wytrawne, jedno z najpopularniejszych win z doliny Dunaju, bardzo aromatyczne pachnące świeżym jabłkiem, cytryna czy ananasem, po dłuższym leżakowaniu nabiera aromatu miodu i tytoniu. Doskonałe do białych mięs i serów. Producent: Ebner-Ebenauer

Gevurztraminer z Górnej Adygi (Włochy) – białe wytrawne, pachnące tropikalnymi kwiatami i owocami. Doskonałe jako aperitif oraz do zielonej sałaty, szparagów i owoców morza. Producent: Alois Lageder.

3 Klimata, Karavitakis Winery Kreta (Grecja) – mieszanka trzech szczepów –  Sangiovese, Merlot i Cabernet Sauvignon. Wino leżakujące rok w dębowych baryłkach pochodzi z winnicy Manolisa Karavitakisa z okolic miasteczka Chania na Krecie. Ciemny rubinowy kolor i silny aromat czarnych jagód sygnalizuje, że świetnie będzie smakować z dziczyzną i długo dojrzewającymi serami. Ma jedną wadę: trudno je znaleźć w polskich sklepach. Jego jakość natomiast  zachęca do sprowadzania  (oczywiście w odpowiedniej liczbie butelek) z wyspy, choćby za pomocą sklepu internetowego funkcjonującego przy winnicy.

Lagrein z Górnej Adygi (Włochy) – czerwone wytrawne, bardzo intensywne, wymagające trzydziestu minut dotleniania, o głębokim aromacie czarnych jagód i jeżyn. Doskonałe do mięs czerwonych, zwłaszcza dziczyzny i makaronów z mięsnymi sosami oraz twardych serów. Najlepsi producenci: Meran, Lageder.

Malbec – z Tupungato Valley, Mendoza (Argentyna) – czerwone wytrawne o smaku czarnych jagód i zaskakującym aromacie pieprzowym. Doskonałe do wędlin, pasztetów i befsztyków. Producent: Jean Bousquet

Montepulciano d’Abruzzo z Abruzzo (Włochy) – czerwone wytrawne, lekkie, o aromacie ziołowym, korzennym i pieprznym, ciemorubinowym kolorze i wyczuwalnym smaku wiśni. Bardzo dobre do dziczyzny, np. combra z dzika lub pieczeni z udźca sarny. Najlepsi producenci: Farnese, Barba, Montori.

Mas la Plana Gran Coronas z Penedes (Hiszpania) – czerwone wytrawne, z dębowym posmakiem, aromatem czerwonych owoców, o ciemnorubinowym kolorze, wręcz jedwabiste. Doskonałe do befsztyków z polędwicy z gruboziarnistym pieprzem. Producent: Miguel Torres.

Meursault z Burgundii (Francja) – białe wytrawne, bardzo aromatyczne, pachnące kwiatami i jednocześnie palonymi orzechami, wręcz jedwabiste. Doskonałe do gotowanych kurcząt i ryb gotowanych w warzywach. Najlepsi producenci: Latour, Leflaive, Mestre.

Feudo Montoni Nero d’Avola z Sycylii (Włochy) – czerwone wytrawne, o głębokim kolorze, intensywnym zapachu i długo pamiętanym owocowym smaku. Doskonale komponuje się z ciemnymi mięsami w bardzo pikantnych sosach. Producent: Montoni.

Gigondas z Côtes du Rhône (Francja) – czerwone wytrawne, bardzo treściwe, pełne aromatu czarnych jagód, pachnące lasem. Doskonałe do dziczyzny, a zwłaszcza dzikich kaczek i gęsi. Najlepsi producenci: du Trignon, Saint-Cosme, Raspail-Ay.

Marques de Borba 2012. Region Alentejo (Portugalia). Wytrawne czerwone. Mieszanka szczepów Alicante, Touriga Nacional, Syrah i Cabernet Sauvignon dała ? po starzeniu w dębowych beczkach ? wspaniały rezultat. Wino o głębokim rubinowym kolorze ma świetny bukiet, w którym rozróżnić można czarną porzeczkę i wyraźną dębinę. Producent, słynny portugalski enolog Joao Portugal Ramos, poleca wino do dzikich gołębi, co można zastosować i przy innym ptactwie jak dzikie kaczki lub bażanty.  Równie dobre do długo dojrzewających serów.  Niedrogie

Primitivo di Manduria Bisanzio z Puglii (Włochy) – To szlachetne primitivo niesie w sobie duży ładunek doznań. W aromacie odnajdziemy tchnący rozgrzaną ziemią bardzo dojrzały czarny owoc jeżyn, zaś smak zaskakuje klasycznym ładunkiem typowych dla wielkich południowych win akcentów: skóry, dymu, smoły i wspaniale ciemnego winogrona. Nadaje się szczególnie do wyrazistych w smaku dań mięsnych, dziczyzny a także do deserów z ciemnej, gorzkiej czekolady. Najlepszy producent: Tinazzi – Santa Croce (cena ok. 60 zł)

Quinta de la Rosa Douro Dourosa 2011. Region Douro (Portugalia). Wytrawne czerwone. Ma głęboki ciemnorubinowy kolor. Bukiet pełen aromatów, w tym porzeczki i wiśni a nawet ziemia po deszczu. Doskonała równowaga  kwasowości i garbników. Wino śmiało można  potrzymać jeszcze w piwniczce lub winiarce. Będzie wspaniałym dodatkiem do serów pleśniowych albo ? jeszcze lepiej ? kozich. Nadaje się też do czerwonych mięs a nawet dziczyzny. Jak na tej jakości wino niezwykle tanie, bo kosztuje ( w Biedronce) niecałe 25 zł.

Sancerre z Doliny Loary (Francja) – białe wytrawne, o ostrym smaku owocowym i silnym zapachu. Doskonałe do wszelkich owoców morza, zwłaszcza homarów i krewetek. Najlepsi producenci: Cotat, Lafond, Dupuy.

Sauternes z Bordeaux (Francja) – słodkie, złociste, ciężkie, bardzo mocne, długo dojrzewające. Najlepiej się komponuje z foie gras i wszelkimi pasztetami. Najlepsi producenci: Yquem, Coutet, Guiraud.

Sangiovese Primitivo z Puglii (Włochy) – czerwone wytrawne, o intensywnym kolorze, bardzo aromatyczne, z silnym zapachem czerwonych owoców. Bardzo dobre do czerwonych mięs i – co zaskakujące – także do białych mięs grillowanych, wędlin oraz serów. Producent: Angio.

Sherazade – z Sycylii (Włochy) – czerwone wytrawne bardzo intensywnie owocowe ale i mineralne, pachnie leśnymi owocami oraz przyprawami. Świetnie podkreśla smak wędlin, mięs pieczonych i ostrych serów. Producent: Donnafugata.

Vino Nobile Montepulciano z Toskanii (Włochy) – czerwone wytrawne, wyróżnia się ciemnorubinowym kolorem oraz lekko słodkawym smakiem truskawek i ich zapachem; wyczuwalny jest też aromat palonych orzechów. Doskonałe do wszelkiej jagnięciny i potraw z koźlęcia. Najlepsi producenci: Poliziano, Nottola, Talosa.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop

Komentarze: 12

Dodaj komentarz »
  1. Chateauneuf-du Pape – popieram, posiadm akurat jedną butelkę kupioną w stolicy antypapiezy. Trzeba będzie wrzucić coś na ruszt (w sensie ścisłym lub przenośnym) i otworzyć flaszę.

  2. W takim razie na ruszt polecam kaczkę. Może być luzowana po podpieczeniu i duszona z czosnkiem, słodką, mięsista papryka, migdałami, rodzynkami i mielonym kminie orientalnym z dodatkiem sosu sojowego, dużej ilości cukru i szczypty cayenny.
    Namawiam jednak do spróbowania mojego ulubionego wina czyli Aglianico del Vulture. To wino z Basilicaty z winnic rosnących na zboczach wulkanu. Żadne inne nie ma takiej barwy i takiego zapachu. Na szczęście pojawiło się w kilku sklepach w Warszawie (a może i w Polsce?) Dla ułatwienia polecam sklep Roberta Mielżyńskiego przy ul. Burakowskiej oraz Dominus przy ul. Wielickiej. Smacznego. P.Ad.

  3. Polecam Panskiej uwadze (i podniebieniu) wina z apelacji Rousillon. Sa one bardzo pelne, aromatyczne, o glebokim kolorze. Czerwone pasuja swietnie do mies grilowanych i pieczonych. Na lato zas – ciekawa paleta win rozowych.
    Moim zdaniem niewiele ustepuja one winom z regionow bardziej „szlachetnych”, a stosunek ceny do jakosci jest interesujacy.

    Pozdrawiam,

    Jacobsky

  4. Reklama
    Polityka_blog_komentarze_rec_mobile
    Polityka_blog_komentarze_rec_desktop
  5. Dziękuję za list. Znam ten region, bo byłem tam. A w minione właśnie upały oczywiście piłem rose’ . Pozdrawiam. P.Ad.

  6. Szanowny Panie Piotrze,
    przed chwila wyslalem do Pana list, ale nie wiem czy dotarl, bo – mozliwe – ze wcisnalem nieodpowiedni klawisz.
    Wiec na wszelki wypadek powtarzam najwazniejszy postulat.
    Bede wdzieczny za podawanie przy gatunkach szlachetnych trunków ( przede wszystki win) przyblizonych cen. a także przynajmniej jednego-dwoch sklepow, gdzie mozna je kupic.
    W oklicach, gdzie mieszkam znalazłem tylko dwa z wymienionych gatunkow i tylko w specjalistycznym sklepie z winami.

    Pozdrawiam.

  7. Drogi Piotrze!
    Gratuluję pomysłu na blog i wrzucam swoje 3 grosze do działu,który mnie interesuje najbardziej,czyli WINA 🙂
    Jako Twój ulubiony sprzedawca wina,sugeruję żebyś do każdego trunku podszedł bardziej indywidualnie…uważam,że różnice między poszczególnymi np.Brunello di Montalcino są na tyle ciekawe,że dyskusja na temat kto robi lepsze,czy Frescobaldi czy dajmy na to Banfi będzie ciekawsza i podniesie temperaturę Twojej strony:-)
    Wrzucam kamyczek do tego ogródka…świetne Mersault z Chateau du Mersault rocznik 1996 wspaniale pachniało prażonymi migdałami:-)na co sam zwróciłeś mi uwagę…ach ten mój katar:-)
    Proszę o zmianę opisu Bourgogne…jest tam literówka przy Chardonnay…
    A może tak kilka słów o kursie sommelierkim w Chateau Magnol?
    Jak wszyscy widzą jesteś zwolennikiem win europejskich,ale od win z Nowego Świata nie stronisz ,choć się trochę bronisz:-)
    Jak wiadomo i tam są dobrzy winiarze;-)
    Pozdrawiam
    Na zdrowie!!!

  8. A propos kaczki. Goscilam kiedys panienke studentke z Paryza w moim domu i ona kaczke robila tak:
    3-4 pomarancze, kaczka rozmrozona (nic wiecej!)
    Oblozyla te kaczke wycisnietymi z soku pomaranczami, taka pulpa, sok w naczyniu z kaczka oczywiscie. Siedzialo to sobie ze trzy godziny, potem do piekarnika, jak stalo, z tym sokiem i tak dalej – w zyciu nie jadlam czegos tak dobrego! Ni soli ni pieprzu, a nic tam nie brakowalo!

  9. Witam, widzę, że trafiłem na fajną stronkę o włoskim jedzonku. Jednak bardzo proszę o poradę jak zrobić w Polsce „Bisteca Fiorentina”. Jakie mięso wybrać, gdzie kupić i jak przyrządzić żeby „wyszła”. Nie udaje mi się uzyskać tak pysznej jaką jadłem w Florencji. Proszę o pomoc!

  10. Pingback: Gotuj się! » Archiwum bloga » Zgadnij kto siedział przy stole

  11. a ja pragnę polecić wino, które ostatnio pojawio się w moim sklepie.
    Bimbadgen Semillon Chardonnay Verdelho – jak dla mnie prawie kwintesencja białego wina. Lepsze juz tylko niektóre rodzaje Verdejo

  12. wino to jest do nabycia w sklepie „dobrewina.pl” al. Wilanowska 363 (róg Modzelewskiego) cena 33 zł

  13. Oj ile jeszcze pracy czaka na mnie, na miłosnika win węgierskich, żebym nie musiał się irytowac przed podobnymi wpisami:-)