Zgadnij co gotujemy(113)?

fot. East News

No i stało się: Wigilia jest dniem zagadek! Miło chyba dowiedzieć się, że będzie jeszcze jeden dodatkowy prezent. Ale jak ja to mam przekazać gdy  u mnie w firmie już pusto? Nawet najbardziej zagorzali pracusie z działu informatycznego wyszli. No to musimy (wszyscy) przeżyć parę dni w niepewności i z nadzieją na nagrodę. Wyniki – po świętach. A pytania oczywiście wigilijne i będą dotyczyć zup choć nie wyłącznie:

1.  W jakim regionie Polski pierwszym daniem wigilijnym jest siemieniec czyli zupa z siemienia lnianego z pęczakiem?
2.  W innej części kraju na stół wigilijny na początek wjeżdża sina zupa konopna – jaki to region?
3. Moczka z pokruszonych pierników rozmoczonych w kompocie porzeczkowym z dodatkiem bakalii to potrawa…?

Kto wie ten pisze na adres internet@polityka.com.pl   i czeka na rozwiązanie a potem na listonosza. Ze względu na Święta nagrodą będą dwie książki kucharskie wydane przez oficynę kościelną a napisane przez zakonnicę.
A wszystkim Przyjaciołom znanym bliżej i mniej znanym, Sympatykom i Adwersarzom, Tym piszącym komentarze i milczącym Czytelnikom czyli Wszystkim Którzy się Otarli o Blog „Gotuj się!” życzymy obydwoje czyli Barbara i Piotr

fot. East News

WESOŁYCH SMACZNYCH ŚWIĄT!