W życiu potrzeba choć szczypty słodyczy

Zawsze deklarowałem się jako człek nieprzepadający za słodyczami. Z wiekiem jednak się zmieniam i coraz bardziej lubię łakocie. Na śniadania np. najchętniej jadam bułeczki lub chleb razowy z kozim twarożkiem i… miodem.

To niejedyny słodki przysmak, który z radością polecam przyjaciołom. Oto kilka przepisów, które mogą poprawić nam humor i zapewnić radość egzystencji.Hyatt MiódPasta pistacjowa
25 dag sera mascarpone, garść orzeszków pistacjowych (niesolonych), miód, sok z cytryny i sok z pomarańczy, torebka cukru waniliowego

1. Utrzeć mascarpone z dwiema łyżkami miodu, łyżką soku cytrynowego i łyżką pomarańczowego.
2. Dodać cukier waniliowy i drobno posiekane orzeszki. Dokładnie wymieszać.
3. Podawać z chlebkiem pumpernikel.

Deser serowo-czekoladowy z pomarańczą
50 dag serka mascarpone, pół szklanki śmietanki 30-proc., 10 dag gorzkiej czekolady, pomarańcza, łyżeczka cukru waniliowego

1. Pomarańcze starannie umyć, zetrzeć skórkę, owoc obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki.
2. Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w ustawionym na parze naczyniu. Lekko ostudzić.
3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i startą skórką pomarańczową.
4. Wymieszać mascarpone z cukrem, przestudzoną czekoladą oraz ubitą śmietanką.
5. Deser przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce, przybrać na wierzchu cząstkami pomarańczy.

Zabaglione
4 żółtka, 4 łyżki cukru, 8 łyżek wina marsala

1. Żółtka wlać do miedzianego, nieocynkowanego naczynia z wypukłym dnem. Wsypać cukier i dokładnie utrzeć. Stopniowo wlewać wino.
2. Naczynie umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem (ale nie zanurzając) i gotować (na parze), cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Podawać z biszkoptami

Czekoladowe suflety z ostrym chili
25 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 4 jajka i 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 8 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki chili
Do posmarowania kokilek: łyżka masła, a do ich wysypania łyżka mąki
Cukier puder i miękkie owoce do dekoracji

1. Rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę i masło w kąpieli wodnej, dodać chili.
2. Jajka i żółtka wbić do miski, dodać cukier i ustawić nad garnkiem z wrzącą (niezbyt gwałtownie!) wodą, ubijając intensywnie, aż masa zbieleje i stanie się bardzo puszysta. Po zdjęciu z garnka jeszcze chwilę ubijać masę! Odstawić do przestygnięcia.
3. Do ochłodzonej masy dodać przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Odstawić ciasto na suflety na godzinę.
4. Wysmarować kokilki masłem, wysypać lekko mąką, napełnić je masą.
5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec suflety 8 minut, wyjąć z kokilek, przewracając je do góry dnem. Przybrać owocami, posypać cukrem pudrem.