Dania poprawiające humor gdy jesień puka w szyby deszczem

Nie będę cytował znanego wszystkim wiersza Leopolda Staffa o dżdżu, by nie dodawać smutku, który powoduje ten tydzień opadów i chłodu. Wolę podsunąć pomysł na dania poprawiające humor i powodujące, że wychłodzony organizm zaczyna żywiej funkcjonować. Zwłaszcza jeśli każdy do wybranej potrawy doda swoje ulubione wino.


Na początek danie o rodowodzie polsko-włoskim:

Filet  kurczęcy w szynce parmeńskiej
2 podwójne filety z piersi kurczęcej,10 dag szynki parmeńskiej (można użyć szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej), 4 listki bazylii, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
Jako dodatek: 25 – 30 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, mielony pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, 3 – 4 listki bazylii

1.Podwójne filety podzielić na  połówki, lekko rozbić  tłuczkiem, posypać odrobinę  solą i pieprzem, na każdym kawałku mięsa położyć  listek bazylii. Każdą  porcję mięsa zawinąć  w plasterki szynki i spiąć wykałaczką.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć mięso z każdej strony po 5 minut, odłożyć  w ciepłe miejsce.
3.Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki, smażyć około 4 minut wszystko razem, na koniec skropić octem balsamicznym, posypać  pieprzem i porwaną na cząstki bazylią.
4.Podawać  mięso obłożone smażonymi pomidorkami, jako dodatek doskonale smakuje ryż na sypko.

Kolejna potrawa też jest mieszanką stylów tyle, że tym razem polsko-holenderskich:

Polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa wagi do 50 dag, duże winne  twarde jabłko, 2 łyżki oliwy, łyżka masła (najlepiej klarowanego),1- 2 szalotki, duża pomarańcza, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, pieprz, sól

1. Z pomarańczy zetrzeć cienko  skórkę i wycisnąć sok. Szalotki pokroić w  piórka. Jabłko obrać, pokroić w ósemki.
2.Polędwiczkę umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem oraz posmarować  pomarańczową skórką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na chwilę, po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Ułożyć na żaroodpornym półmisku i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.20 minut.
3.Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać  masło i  obsmażyć jabłko, dodać pokrojoną w piórka szalotkę i sok pomarańczowy oraz miód, chwilę dusić razem, jabłka wyjąć, obłożyć nimi polędwiczkę, sos z cebulką gotować dalej do zgęstnienia.
4.Sosem polać polędwiczkę i  jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.
A na koniec coś dla bezmięsnych, by nie martwili się, że są sekowani:


Żabnica pieczona z pomidorkami i rozmarynem

Żabnica, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, oliwa, pieprz, sól

1.Umytą i osączona tuszkę żabnicy ułożyć w brytfannie na cienkiej warstewce oliwy. Delikatnie posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, igiełkami rozmarynu i  skropić oliwą.
2.Obłożyć wokół umytymi i osączonymi z wody pomidorkami koktajlowymi.
3.Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 – 30 minut, sprawdzając pod koniec , czy  jest gotowa.

Teraz już mokra jesień nie wydaje się taka straszna. Zwłaszcza gdy mamy przed sobą jakąś bardziej słoneczna perspektywę.

Fot. P. Adamczewski