Dania poprawiające humor gdy jesień puka w szyby deszczem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Nie będę cytował znanego wszystkim wiersza Leopolda Staffa o dżdżu, by nie dodawać smutku, który powoduje ten tydzień opadów i chłodu. Wolę podsunąć pomysł na dania poprawiające humor i powodujące, że wychłodzony organizm zaczyna żywiej funkcjonować. Zwłaszcza jeśli każdy do wybranej potrawy doda swoje ulubione wino.


Na początek danie o rodowodzie polsko-włoskim:

Filet  kurczęcy w szynce parmeńskiej
2 podwójne filety z piersi kurczęcej,10 dag szynki parmeńskiej (można użyć szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej), 4 listki bazylii, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
Jako dodatek: 25 – 30 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, mielony pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, 3 – 4 listki bazylii

1.Podwójne filety podzielić na  połówki, lekko rozbić  tłuczkiem, posypać odrobinę  solą i pieprzem, na każdym kawałku mięsa położyć  listek bazylii. Każdą  porcję mięsa zawinąć  w plasterki szynki i spiąć wykałaczką.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć mięso z każdej strony po 5 minut, odłożyć  w ciepłe miejsce.
3.Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki, smażyć około 4 minut wszystko razem, na koniec skropić octem balsamicznym, posypać  pieprzem i porwaną na cząstki bazylią.
4.Podawać  mięso obłożone smażonymi pomidorkami, jako dodatek doskonale smakuje ryż na sypko.

Kolejna potrawa też jest mieszanką stylów tyle, że tym razem polsko-holenderskich:

Polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa wagi do 50 dag, duże winne  twarde jabłko, 2 łyżki oliwy, łyżka masła (najlepiej klarowanego),1- 2 szalotki, duża pomarańcza, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, pieprz, sól

1. Z pomarańczy zetrzeć cienko  skórkę i wycisnąć sok. Szalotki pokroić w  piórka. Jabłko obrać, pokroić w ósemki.
2.Polędwiczkę umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem oraz posmarować  pomarańczową skórką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na chwilę, po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Ułożyć na żaroodpornym półmisku i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.20 minut.
3.Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać  masło i  obsmażyć jabłko, dodać pokrojoną w piórka szalotkę i sok pomarańczowy oraz miód, chwilę dusić razem, jabłka wyjąć, obłożyć nimi polędwiczkę, sos z cebulką gotować dalej do zgęstnienia.
4.Sosem polać polędwiczkę i  jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.
A na koniec coś dla bezmięsnych, by nie martwili się, że są sekowani:


Żabnica pieczona z pomidorkami i rozmarynem

Żabnica, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, oliwa, pieprz, sól

1.Umytą i osączona tuszkę żabnicy ułożyć w brytfannie na cienkiej warstewce oliwy. Delikatnie posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, igiełkami rozmarynu i  skropić oliwą.
2.Obłożyć wokół umytymi i osączonymi z wody pomidorkami koktajlowymi.
3.Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 – 30 minut, sprawdzając pod koniec , czy  jest gotowa.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Sieć, śmieć, śmierć

Brytyjski serial „Dojrzewanie” o 13-letnim zabójcy wstrząsnął polskimi rodzicami. Czy to się może zdarzyć u nas? Tak, bo docierają tu te same internetowe zagrożenia.

Joanna Cieśla

Teraz już mokra jesień nie wydaje się taka straszna. Zwłaszcza gdy mamy przed sobą jakąś bardziej słoneczna perspektywę.

Fot. P. Adamczewski

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj