Bardzo kruchy placek ze śliwkami
25 dag masła, 50 dag mąki, kopiasta szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, na czubek łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, żółtko, szczypta soli
Na nadzienie: 1,2 kg śliwek, najlepiej węgierek, 1/2 szklanki powideł śliwkowych
Do posmarowania blaszki: łyżeczka masła (na blaszkę wielkości 35 x 40 cm)
1. Umyte śliwki odsączyć, poprzekrawać na połówki i wyjąć pestki.
2. Na stolnicy lub dużej desce zagnieść ciasto z mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, cynamonu i pokrojonego na kawałki masła, dodać w czasie zagniatania 4 łyżki zimnej wody i żółtko. Zagniecione ciasto rozdrobnić na kruszonkę.
3. W posmarowanej masłem blaszce rozłożyć więcej niż połowę kruszonki, lekko przygniatając ją dłonią do dna. Rozsmarować warstwę powideł i na niej ułożyć połówki śliwek. Wierzch ciasta posypać pozostałą kruszonką.
4. W piekarniku nagrzanym do 175 st. C piec ciasto około 45 minut.