Kulki mielone
60 dag mielonej cielęciny, 2 jajka, czerstwa bułka, marchew, szalotka, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżka ostrej musztardy, łyżka keczupu, 2 łyżki tartej bułki, 6 łyżek oleju, szczypta pieprzu cayenne, czarny pieprz, sól
1. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody.
2. Marchew zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę posiekać.
3. Na oleju podsmażyć kilka minut szalotkę, czosnek i marchew, dodać zieloną pietruszkę i ostudzić.
4. Wymieszać podsmażone warzywa z mięsem, rozdrobnioną namoczoną bułką, jajkami i musztardą, doprawić masę pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą.
5. Rozgrzać na głębokiej patelni olej. Formować niewielkie kulki i smażyć na gorącym oleju.