Indyk z owocami
1 kg filetu z piersi indyka, po 1 kg jabłek, gruszek i bananów, 8 -10 suszonych śliwek bez pestek, 4 łyżki oleju, 2 cebule, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, spora szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz
1. Mięso umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką i podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
2. Na tym samym tłuszczu posiekaną cebulę podsmażyć na złoto . dodać posiekana zieloną pietruszkę i wymieszać, dodać podsmażone mięso i podlać szklanką wody, dodać imbir, sól i pieprz.
3. Dusić mięso pod przykryciem około 45 minut.
4. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę owoce i dusić razem aż owoce zmiękną.
Podawać z ryżem na sypko.