Spaghetti z wędzonym łososiem
3/4 opakowania makaronu spaghetti, 15 dag wędzonego łososia, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka pokrojonej w drobniutkie paseczki skórki cytrynowej, 2 łyżki śmietany, kilka gałązek świeżego tymianku, sól
1. Zagotować w dużym garnku osoloną wodę na makaron. Kiedy zawrze wrzucić makaron i gotować sugerowaną przez producenta ilość minut.
2. Tymczasem na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć mieszając. Dodać pokrojonego w kawałki łososia, chwilę podgrzewać, dodać śmietanę, wymieszać..
3. Odcedzić makaron, przełożyć do patelnię z oliwą i łososiem, starannie wymieszać, posypać po wierzchu skórką cytrynową. Udekorować gałązkami tymianku.