Polędwiczki w cieście
2 polędwiczki wieprzowe, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Na ciasto: 1,5 szklani mąki, 20 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, jajko, 3 żółtka, sól
1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, sól i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i w plastikowym woreczku schować do lodówki na godzinę.
2. Czosnek posiekać i utrzeć z solą, po czym mieszanką tą posmarować umyte i wysuszone polędwiczki.
3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano.
4. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować dość cienko, posmarować roztrzepanym jajkiem, na środku płata ciasta ułożyć polędwiczki jedną obok drugiej, owinąć dość ścisło ciastem. Piec w temperaturze 220 st. C około 35 minut.