Naleśniki Suzette
Na ciasto: szklanka mąki, 2 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe roztopionego masła, 3 jajka, sól
Na sos: 3/4 szklanka cukru, 3 pomarańcze, 10 dag masła, 3 łyżki likieru pomarańczowego
Do podsmażenia: łyżeczka masła
1. Zmiksować składniki naleśników, odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.
2. Polać wrzątkiem pomarańcze, zetrzeć na tarce około 2 łyżeczek skórki pomarańczowej, sok wycisnąć.
3. Wsypać cukier na rozgrzaną patelnię kiedy zacznie się rumienić wlać ostrożnie 3 łyżki wody i dodać masło, kiedy się stopi dodać sok pomarańczowy, likier i skórkę, chwilę podgrzać.
4. Naleśniki poskładać w chusteczkę, zagrzać na patelni na roztopionym maśle.
5. Podawać naleśniki gorące, polane gorącym sosem.