Krem karmelowy
1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, laska wanilii, szczypta soli, 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej, szklanka śmietany kremowej, 2 łyżki siekanych orzeszków pistacjowych
1. Wsypać cukier do szerokiego garnka i podgrzewać aż się rozpuści i stanie lekko złocisty, ostrożnie dodać 4 łyżki wody, 1 i 3/4 szklanki mleka, sól i startą laskę wanilii, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
2. Makę ziemniaczaną rozprowadzić pozostałym mlekiem, wlać do wrzącego mleka karmelowego i chwilę gotować.
3. Chłodzić krem w garnku wstawionym do większego naczynia z zimną wodą od czasu do czasu mieszając.
4, Ubić śmietanę kremówkę, dodać połowę do ochłodzonego kremu. Napełnić kremem karmelowym pucharki, przybierać pozostałą bitą śmietaną. Schładzać w lodówce około 30 minut.
5. Podając posypać siekanymi orzeszkami.