Kura w kurze
Kurczak wagi ok. 1, 5 kg, 2 łyżki masła, sól, 3-4 kopiaste łyżki tartej bułki, 2 jaja, sól, pieprz, 2 garści rodzynek, 1/2 szklanki wina białego
1. Z umytego kurczaka zdjąć skórę pomagając sobie ostrym nożem i starając się jej nie przedziurawiać. Doradzam przekrojenie skóry wzdłuż grzbietu, po czym podważając lub odcinając ścięgna zdejmuje się skórę. Gdyby pojawiły się dziury – można je pozaszywać białą bawełnianą nicią. Skórkę posolić, odłożyć w chłodnym miejscu.
2. Pozbawiona skóry tuszkę pokroić na mniejsze kawałki i na łyżce masła udusić do miękkości, w czasie duszenia lekko posolić.
3. Miekkie mięso zdjąć z kości, zemleć w maszynce, wymieszać z jajami, tartą bułką, doprawić solą i pieprzem, dodać rodzynki, jeszcze raz wymieszać.
4. Przygotować skórkę: pozaszywać dziurki i tak zeszyć miejsce przekrojenia skórki, aby został tylko niewielki otwór do napełnienia jej farszem.
5. Włożyć farsz do skórki, wygładzić nadając kształt walca, zeszyć otwór, posmarować miękkim masłem i włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
6. Piec około 40 minut polewając pieczeń winem. Kiedy ładnie się zrumieni – wystawić, ostudzić, usunąć nitki.
Kroić na cienkie plasterki, podawać z pikantnym sosem chrzanowym.