Kaczka w kaczce
Kaczka wagi ok. 2 kg, łyżka masła, 2 kurczęce lub kacze wątróbki, 2 jajka, 2 garście rodzynek lub migdałów krojonych w słupki albo 7-8 suszonych śliwek bez pestek, 3 – 4 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki białego wina, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, łyżka majeranku
1. Kaczkę umyć, wysuszyć, przeciąć na grzbiecie i ostrożnie odkrawając od mięśni, zdjąć skórkę. Posolić ją i odłożyć.
2. Tuszkę pokroić na kawałki, lekko osolić i na maśle udusić do miękkości.
3. Miękkie mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce do mięsa.
4. Wątróbki pokroić w kostkę (można je przelać na durszlaku gorącą wodą), połączyć z mielonym mięsem z kaczki, dodać rodzynki, pokrojone suszone śliwki lub migdały, jajka tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku.
5. Pozaszywać ewentualne dziurki w skórze kaczki, zeszyć też częściowo przecięcie na grzbiecie pozostawiając jedynie otwór do nakładania farszu.
6. Nałozyć farsz, zeszyć otwór, rękami wygładzić skórkę formując walec.
7. W temperaturze 180 st. C piec kaczkę około 40 minut polewając kilkakrotnie winem. Kiedy kaczka jest rumiana wyjąć, wystudzić. Kroić kiedy jest zupełnie zimna, w cienkie plasterki.