Sandacz z ziołowym masłem
75 dag filetów z sandacza, sól, biały pieprz, łyżka soku cytrynowego, łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, 1/2 kostki masła, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1. Rybę umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, posypać solą, białym pieprzem i lekko skropić sokiem cytrynowym. Odstawić na pół godziny.
2. Miękkie masło utrzeć z czosnkiem i zieloną pietruszką, ułożyć na kawałku folii do żywności, uformować wałek i włożyć do zamrażalnika.
3. Każdą porcję ryby oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron.
4. Pokroić na plasterki wyjęte z zamrażalnika masło ( tyle, ile porcji).Na każdej porcji gorącej ryby ułożyć plasterek masła.
Podawać z ziemniakami z wody.