Krem kalafiorowy na duże przyjęcie
Duży kalafior, ziemniak (powinien być duży), średnia cebula, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, 6 szklanek bulionu warzywnego z kostki, 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany 18-proc., 25 dag mrożonych kurek, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1. Podzielić kalafior na maleńkie różyczki, ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, cebulę posiekać. Wraz z masłem i łyżką oliwy podgrzewać warzywa, ale nie rumienić, po czym nakryć przykrywką i dusić jeszcze, mieszając, około 10 minut.
2. Do miękkich warzyw dodać bulion i mleko, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z ognia, dodać śmietanę . Lekko schłodzić zupę po czym starannie ją zmiksować.
3. Na pozostałej oliwie podsmażyć na rumiano rozmrożone i pokrojone kurki.
4. Kurkami posypywać zupę nalaną już do talerzy lub bulionówek, posypać także siekanym szczypiorem.