Łosoś w pomarańczowym sosie
4 porcje filetu z łososia, łyżeczka soku cytrynowego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka soku pomarańczowego,2 łyżeczki zielonego pieprzu w ziarnach, niepełna szklanka gęstej śmietany, cała pomarańcza, łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 3 łyżki masła, sól, pieprz
1. Kawałki łososia skropić sokiem cytrynowym, posypać lekko solą i pieprzem.
2. Z umytej pomarańczy zetrzeć część skórki (łyżeczką). Obrać owoc, podzielić na cząstki usuwając z każdej skórkę.
3. Na żaroodpornym półmisku ułożyć pomarańczowe cząstki, na nich kawałki ryby.
4. Zmiksować śmietanę z sosem sojowym, sokiem i skórką pomarańczową, do sosu dodać zielony pieprz, polać ryby .
5. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec rybę około 25 minut.