Placek z truskawkami
Na ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 szklanki mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki oleju
Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki krupczatki, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kostki masła
Około 40 dag obranych z szypułek truskawek
1. Ubić dokładnie mikserem jaja z cukrem i cukrem waniliowym
2. Do ubitych jaj dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i olej, jeszcze chwilę wszystko razem ucierać mikserem.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wylać połowę ciasta, posypać owocami i znów wylać resztę ciasta.
4. Przygotować kruszonkę ucierając w rękach masło z obydwoma mąkami i cukrem, kiedy utworzy się kruszonka ? posypać nią placek.
5. W nagrzanym do 180 st. C piec ciasto około 40 minut.