Ciasto z malinami
Szklanka mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3,5 łyżeczki masła, 2/3 szklanki cukru, 3 – 4 krople esencji waniliowej, jajko, 1/2 szklanki maślanki
Szklanka malin,1,5 łyżki cukru
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła
1. Wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
2. Utrzeć mikserem masło z cukrem, dodając po trochu mąkę i maślankę.
3. Utarte gładko ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy, posypać malinami i1,5 łyżki cukru.
4. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec ciasto ok.30 minut.