Wegetariańskie zapiekane ziemniaki
60-80 dag jak najmniejszych ziemniaków (nie młodych!), 10 małych koktajlowych pomidorków, 4ząbki czosnku, 5 listków świeżej szałwii, łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy lub oleju, szklanka startego parmezanu
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować tak, aby były miękkie , ale się nie rozgotowały, odcedzić.
2. Wysmarować obficie olejem lub oliwą naczynie do zapiekania (doskonale sprawdza się foremka z aluminiowej folii). Na spodzie naczynia rozłożyć ziemniaki, najlepiej jedną warstwą, posypać solą, pieprzem, porwanymi listkami szałwii i rozmarynem.
3. Czosnek posiekać jak najdrobniej i rozrzucić na ziemniakach. Posypać wierzch parmezanem.
4. Wstawić ziemniaki do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekać 15 minut.