Baba z jaj na twardo
5 jaj na twardo, 3 jaja surowe, czerstwa bułka, 3 łyżki masłą, 1/2 szklanki śmietany 30-proc., łyżeczka soli, pieprz, łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka posiekanego koperku
Do posmarowania naczynia do zapiekania: łyżka masła
1. Ubić na sztywno mocno oziębioną śmietanę.
2. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i pokroić w plastry.
3. Utrzeć masło z surowymi żółtkami i namoczoną a następnie odciśniętą bułką. Dodać ubitą z białek pianę, sól, pieprz koperek i pietruszkę oraz pokrojone jajka i ubitą śmietanę. Starannie lecz delikatnie wymieszać.
4. Napełnić masą wysmarowaną masłem formę do zapiekania (w kształcie wysokiej babki). Piec 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Podawać wyłożoną jak babkę na półmisek. Jako dodatek można podać jakikolwiek sos.