Miodowa pieczeń
1 kg chudego schabu karkowego, łyżka płynnego miodu, najlepiej gryczanego,2 łyżki ostrego keczupu, łyżka musztardy ?francuskiej? z całymi ziarenkami,2 ząbki czosnku, łyżka oliwy,sól,20 goździków
1.Utrzeć,najlepiej w moździerzu miód, musztardę, keczup, posiekany czosnek i sól, na koniec wlać oliwę i utrzeć na gładką masę.
2.Mięso umyć, osuszyć, natrzeć masą miodowo ? musztardową .W okrytym szczelnie naczyniu wstawić na 8-10 godzin do lodówki.
3.Mieso przełożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę i piec 50 minut, dość często polewając wytwarzającym się sosem lub wodą.
Doskonale smakuje z ziemniakami upieczonymi obok mięsa( obranymi, pokrojonymi na ćwiartki, posypanymi kminkiem i solą).