Kapuśniak pomidorowy
Kość schabowa lub 20-30 dag żeberek wieprzowych, kawałek rosołowej wołowiny,2 marchwie, pietruszka, kawałek selera,por,4 ziemniaki,25 dag kiszonej kapusty,2 liście laurowe,3 ziarna ziela angielskiego, spora szczypta ziaren kminku,2 suszone grzyby,2 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek ,mielona słodka papryka, pieprz, sól, ew. do smaku Vegeta lub inna warzywna przyprawa
1. Kapustę przesiekać i dodać grzyby oraz 2 szklanki wody. Gotować 30 minut.
2. Włoszczyznę obrać, marchew pokroić na kawałki pozostałe części włoszczyzny pozostawić w całości, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz kminek, wlać 2 szklanki wody, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 30 minut.
3. Mięso pokroić a kość podzielić na drobne część ,dodać podgotowaną kapustę oraz wywar z włoszczyzny wraz z kawałkami marchwi. Dolać szklankę wody. Gotować 30 minut.
4. Do zupy dodać majeranek i koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, ew. solą mieloną papryką i Vegetą.
Kapuśniak doskonale smakuje z dodatkiem kromki świeżego chleba .