Zupa kalafiorowa z jajkami i ryżem
Nieduży kalafior, sok z cytryny, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany, ,jajko, sól, pieprz, cukier, szczypta startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego koperku, woreczek ryżu do gotowania
1. Ugotować według przepisu ryż w woreczku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć, wysypać z woreczka.
2. Kalafior podzielić na cząstki, wraz z pokrojonymi łodyżkami zalać 4 szklankami wody z odrobiną cukru i soli. Wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać do gotującego się kalafiora.
3. Kiedy kalafior jest ugotowany wyjąć kilka różyczek do przybrania później zupy, pozostałą zupę zmiksować na gładki krem.
4. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje połączyć najpierw z wazową łyżką zupy, dodać także śmietanę a następnie wlać do pozostałej zupy w garnku, doprowadzić do wrzenia..
5. Roztrzepać, najlepiej mikserem, jajko z solą i pieprzem i energicznie mieszając wlać do zupy cienkim strumieniem, kiedy zupa zacznie wrzeć odstawić, dodać siekany koperek i pozostawione różyczki kalafiora oraz ryż. Podawać gorącą.