Ekspresowa zupa paprykowa
Cebula, 2 ząbki czosnku, papryka, 2 łyżki masła, 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki, opakowanie serka wiejskiego, 2 szklanki pokrojonej w kostkę czerstwej bułki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona słodka papryka
1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, na rozgrzanym maśle przesmażyć na jasnozłoto.
2. Umytą paprykę oczyścić usuwając gniazdo nasienne, posiekać drobno, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę jeszcze podsmażać. Dodać bulion warzywny i na małym ogniu gotować 10 minut.
3. Zupę zestawić z ognia, ostudzić lekko i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
4. Przygotować grzanki: rozgrzać na patelni olej, wrzucić pokrojone grzanki i smażyć mieszając, aż powstaną chrupiące grzanki.
5. Podawać zupę bardzo gorącą, do każdej porcji dodać po trochu serka wiejskiego i grzanki.