Ryż zapiekany z wątróbką
20 dag ryżu, 25 dag cielęcej lub drobiowej wątróbki, cebula, 3 łyżki masła szczypta startej gałki muszkatołowej, sól
Do wysypania formy: łyżka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki
1. Ryż wypłukać, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i gotować 20 minut. Odcedzić, wymieszać ze startą gałką muszkatołową i łyżką masła.
2. Obraną cebulę posiekać, wątróbkę cielęca pokroić w plasterki, drobiową podzielić na mniejsze cząstki; usmażyć wątróbkę z cebulą na pozostałym maśle. Posolić.
3. Wymieszać ryż z wątróbką, w wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką naczyniu ułożyć ryż i piec w temperaturze 200°C 25 minut.
Najlepiej smakuje z dodatkiem sosu grzybowego i orzeźwiającą surówką, np. z buraków.