Gotowany łosoś w majonezie
Cały płat filetu z łososia ze skórą, szklanka mrożonej krojonej włoszczyzny, sól, kawałek liścia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.
Do dekoracji 😕 szklanki majonezu, jeśli są – łyżka osączonych z zalewy kaparów lub połówki małych pomidorków koktajlowych
1. Włoszczyznę wrzucić do naczynia do gotowania ryb lub dużego garnka, zalać 2-3 litrami wody, dodać przyprawy i sól, ugotować wywar.
2. Filet z łososia dokładnie umyć, rozłożyć na dużej desce do krojenia, skórą do dołu i usunąć przy pomocy pincety dające się łatwo wyjąć ości.
3. Do ugotowanego wywaru włożyć rybę, skórą do góry, gotować na jak najmniejszym ogniu 20 minut, po czym odstawić do zupełnego ostygnięcia.
4. Zimną rybę przełożyć ostrożnie na półmisek, zdjąć ostrożnie skórę, która oddziela się niezwykle łatwo.
5. Majonez umieścić w czystym plastikowym worku (lub szprycy do kremów), ściąć rożek i przez powstały otwór wyciskać paski majonezu na rybę, tworząc wzór kratki.
6. Można przybraną majonezem rybę dodatkowo udekorować kaparami poukładanymi w każdej kratce lub pomidorkami koktajlowymi poprzekrawanymi na połówki.
Jest to niezwykle smaczne danie a przy tym nie wymaga wiele pracy.