Pyszny sernik wiedeński
1 kg sera trzykrotnie mielonego,5 łyżek masła,5 jaj, szklanka cukru, łyżka maki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, szklanka rodzynek, łyżka masła do posmarowania formy.
Na polewę: pół tabliczki czekolady deserowej
1. Utrzeć mikserem ser z masłem na bardzo gładką masę.
2. Utrzeć puszysty kogel mogel z żółtek z cukrem.
3. Do utartego sera dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rodzynki.
4. Ubić bardzo sztywną pianę z białek.
5. Wymieszać masę serową z utartymi żółtkami i pianę ,dodać rodzynki, wymieszać dokładnie lecz ostrożnie.
6. Posmarować tortownicę masłem, przełożyć do niej masę.
7. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec sernik 40 minut, po zgaszeniu grzania pozostawić sernik jeszcze w piekarniku przez 10 minut.
8. Rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej i polać wierzch sernika.
Komentarze
Witam!
Ciasto „brzmi” smacznie……Mam jedno pytanie ,na jaką blaszkę jest przepis?
Na blaszkę standardową, mieszczącą się w piekarniku czyli o wymiarach 30 cm na 24 cm. Powodzenia.