Piernik ?przepyszny?
Półtorej szklanki mąki tortowej, 6 łyżek cukru, pół szklanki płynnego miodu gryczanego, łyżka ciemnego kakao, 3 jaja, pół szklanki śmietany 22-proc., torebeczka cukru z prawdziwą wanilią, łyżeczka dobrej przyprawy do piernika, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szklanka mieszanych bakalii według gustu,
Do posmarowania formy keksowej: łyżka masła, do jej wysypania: łyżka tartej bułki
Do polania ciasta: pół tabliczki gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła
1. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszana z sodą, kakao i miód oraz cukier waniliowy, przyprawę do piernika i śmietanę oraz bakalie. Dokładnie wymieszać ciasto.
2. Ubić bardzo sztywną pianę i dodawać po kilka łyżek do ciasta mieszając.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec piernik 55 minut. Ostudzić.
5. Czekoladę razem z masłem wstawić w kubeczku do kuchenki mikrofalowej rozpuścić, po czym dokładnie razem utrzeć. Wylać na ostudzony piernik i przy pomocy płaskiego noża rozsmarować na wierzchu ciasta.
Komentarze
Dziękuję za pyszną stronę 😉
Piernik piekłem już trzy razy. Zawsze smakował wybornie. Niestety tylko za pierwszym razem ciasto nie opadło po wyłączeniu piekarnika i było suche, później lekko kruche wewnątrz. Kolejne razy to piernik mokry w środku, choć równie dobry. Czy mieli by Państwo jakąś radę na te moje opadające i mokre pierniki? Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
M.
Piernik jest ciężkim ciastem z miodem więc opada. Nam zawsze to robi. No i jest wilgotny. Jeśli ktoś lubi piernik suchy, to musi pokroić go na plastry i poczekać dzień – dwa.
Życzymy dalszych sukcesów w kuchni i przy stole.