Zgadnij co gotujemy?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dziś nagrodą jest opisywana przeze mnie jakiś czas temu  książka polskiego autora Błażeja Brzostka pt. „PRL na widelcu”. Wzbudziła ona spore zainteresowanie na blogu i żal tych, którym nie udało się zwyciężyć w quzie. Dziś więc jest druga (i chyba ostatnia) szansa na zdobycie tej rzetelnie napisanej i udokumentowanej fachowo, historycznej książki.
Teraz pytania:

1.Jak nazywał się urząd zarządzający wszystkimi placówkami gastronomicznymi w PRL?

2.Od której godziny wolno było sprzedawać i podawać alkohol w sklepach i lokalach w tamtym okresie?

3.W jakim filmie i jakiego reżysera pokazano bar mleczny, w którym sztućce były na łańcuchu, co pokazano tak sugestywnie, iż widzowie uwierzyli w ten fakt?

Zapraszam do komputerów. Odpowiedzi zaś należy wysłać na znany stały adres czyli: internet@polityka.com.pl   O przyznaniu nagrody  jak zwykle rozstrzygnie czas dotarcia i poprawność odpowiedzi. Powodzenia.

 

 

 

 

 

 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Mocne canadiano

Nowy premier Kanady Mark Carney jest chodzącym wzorcem wszystkiego, czego Donald Trump nienawidzi najbardziej. Czy będzie też prorokiem antypopulistycznej reakcji?

Łukasz Wójcik

 

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj