Gęsi wcale nie za wodą

Obiecywałem wrócić do gęsich pogwarek i ważnych informacji więc słowa dotrzymuję. Dziś podaję listę restauracji w całej Polsce, które zgłosiły akces do akcji „Gęsina na św. Marcina”. W tych lokalach można zamówić i zjeść najróżniejsze dania przyrządzone z polskich gęsi wywodzących się ze stada odtworzonego w Instytucie w Kołudzie Wielkiej. To najpyszniejsza gęś Europy czyli biała owsiana. Kto nie wierzy niech się uda pod wskazane adresy i zje kolację gęsią. Wtedy pogadamy. Oto adresy:

OFICJALNA LISTA RESTAURACJI 2010
1. „Romantyczna” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Bartosz Budnik – Wysoka Wieś (Wzgórza Dylewskie – Ostróda) 
2. „Ancora”, szef kuchni Adam Chrząstowski – Kraków
3. „Copernicus”, szef kuchni Marcin Filipkiewicz – Kraków
4. „Hotel Stary”, szef Krzysztof Żurek – Kraków
5. „Restauracja Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak – Krynica
6. „Bulaj”, szef kuchni Artur Moroz – Sopot
7. „Kozi Gród”, szef kuchni Przemysław Formela – Kozi Gród pod Gdańskiem

8. „Dom Wigierski” – w Domu Pracy Twórczej, szef kuchni Michał Grnyo – Wigry (Suwałki)
9. „Karczma Warmińska”, Petr Uhlir, Gietrzwałd k. Olsztyna
10. „Restauracja w Zamku Ryn”, szef kuchni Krzysztof Mazurek, Ryn
11. „Piotrkowska 97”, szef kuchni Urszula Czyżak – Łódź
12. „Restauracja Likus Concept Store”, szef kuchni Arkadiusz Janczarek – Warszawa
13. Opasły Tom, szef kuchni Agata Wojda – Warszawa
14. Piąta Ćwiartka, szef kuchni Marzena Hajn – Warszawa (Zamek Królewski)
15. „Cuatro Caminos”, szef kuchni Dariusz Opasek – Warszawa
16. „Papaya”, szef kuchni Supattra Seeda – Warszawa
17. „Ristorante Cristallo”, szef kuchni Ryszard Warnke – Katowice
18. „Stara Piekarnia”, szef kuchni Damian Lazar – Pszczyna
19. „Hotel Bulwar”, Rafał Jurkiewicz – Toruń

20. „Stara Apteka”, szef kuchni Izabela Kujawa – Inowrocław
21. „Weranda”, szef kuchni Michał Skrzypczak – Bydgoszcz

22. „Młyn” w Hotelu Młyn, szef kuchni Urszula Robaczyńska – Włocławek
23. „Mistrz i Małgorzata”, szef kuchni Arieta Żynel – Białystok
24. „Na Kuncu Korytarza”, szef kuchni Dariusz Majewski – Szczecin (Zamek Książąt Pomorskich)
25. „Dworek Tradycja” – szef kuchni Grażyna Zaremba-Szuba, Łobez (Zachodniopomorskie)
26. „Hotel Platinum Palace”, szef kuchni Grzegorz Labuda – Wrocław
27. „Monopol” w Hotelu Monopol, szef kuchni Dariusz Barański – Wrocław
28. „Hotel Crocus”, szef kuchni Sebastian Krauzowicz – Zakopane
29. „Hugo Restaurant”, szef kuchni Krzysztof Rabek – Poznań
30. „Zagroda Bamberska”, szef kuchni Roman Kosmalski – Poznań

                                                                           *
A tu  menu uroczystego przyjęcia w samej ojczyźnie polskiej gęsi. W dodatku menu przygotowane ?przez wybitnego szefa kuchni z Sopotu. Kto mieszka z dala od morza niech sobie chociaż poczyta.

Menu uroczystej kolacji wydanej przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego z okazji Narodowego Święta Niepodległości
11 listopada 2010 roku
 

 
Półgęsek, szynka kujawska z kością, biała kiełbasa
Prosecco Baladin – białe wino włoskie, musujące
 
Gęsia wątróbka wdana z sałatą ze świeżych ziół z dressingiem z miodu gryczanego
Orvieto Classico Amabile – białe wino włoskie
*
Królewski rosół z gęsi serwowany z ravioli
*
Marynowana w nalewce dereniowej z grzybami gąskami
Montepulciano d’Abruzzo czerwone wino włoskie

Duet pieczonych gęsi kołudzkiej i rypińskiej w sosie porzeczkowym
Nalewka z czarnej porzeczki Mistrza Hieronima
*
Rolada z powidłami śliwkowymi z Doliny Dolnej Wisły 15-Ietnia polska wódka Starka
Autorskie menu przygotował Artur Moroz, szef restauracji Bulaj w Sopocie, na bazie Gęsi Białej Kołudzkiej oraz Gęsi Rypińskiej, a także produktów    pochodzących z województwa kujawsko-pomorskiego, umieszczonych na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Okazuje się, że gęsi są wcale nie za wodą czyli za Odrą ale tuż, tuż.

Zanim zostanie uruchomione telefoniczne centrum zamówień, o którym już informowałem, podaję adres gęsiej strony. Wiele tam interesujących informacji. I tam właśnie pojawią się numery gęsich telefonów.

www.gesina.pl